İslahiye Yesemek Açık Hava Müzesi'nde Kapsamlı İncelemeler ve Geliştirme Çalışmaları Başladı

İslahiye Yesemek Açık Hava Müzesi'nde Kapsamlı İncelemeler ve Geliştirme Çalışmaları Başladı
İslahiye'de bulunan ve 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenmeyen Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi'nde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne adaylık süreci kapsamında incelemeler yapıldı ve geliştirme çalışmaları başlatıldı.

Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde yer alan ve tarihi ve kültürel değeriyle dikkat çeken Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlere rağmen ayakta kalmayı başardı. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve beraberindeki ekip, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne adaylık çalışmaları kapsamında önemli bir inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

UNESCO Adaylık Süreci ve Geliştirme Çalışmaları

Bu kapsamlı ziyaretin ana amacı, müzenin ve atölyenin UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne adaylık sürecini desteklemek ve alanın korunması, tanıtılması ve ziyaretçi deneyiminin iyileştirilmesi için gerekli adımları belirlemekti. 2023 yılında 7 bin 146 yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, ağırlıkları 1 ile 10 ton arasında değişen ve bazalt taşından işlenmiş 564 heykel bulunuyor. Bu heykeller arasında dağ tanrıları, savaş arabaları ve aslan figürleri gibi dikkat çekici eserler yer alıyor.

Gaziantep Müze Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışmalar, ören yerinin daha iyi korunması ve ziyaretçi deneyiminin artırılması amacıyla karşılama merkezinin kurulması, çevre düzenlemesi, lavaboların yenilenmesi, ziyaretçi yürüyüş güzergahının iyileştirilmesi, yönlendirme tabelaları, eser bilgilendirme panoları, tel çit ile çevrelenmesi, kamera ve aydınlatma sistemlerinin kurulması gibi önemli adımları içeriyor.

Bu geliştirme çalışmalarıyla birlikte, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi'nin hem ulusal hem de uluslararası alanda daha fazla tanınması ve korunması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.